11 Orang Paling Kaya Di Malaysia, No. 1 Tak Terduga!

Posted on

Tan Sri Dato’ Seri Lim Kok Thay mempunyai aset bernilai RM18.8 billion pada tahun 2017 walaupun tahun sebelumnya beliau mempunyai aset yang lebih tinggi bernilai RM19.1 billion. Keuntungannya banyak diraih daripada perniagaan berasaskan perjudian terutamanya kasino.

6. Lee Shin Cheng

lee shin cheng individu kaya di malaysia

Aset Tan Sri Dato’ Lee Shin Cheng meningkat daripada RM19.4 billion kepada RM19.8 billion pada tahun 2017 daripada tahun sebelumnya. Beliau bergiat aktif dalam perniagaan dalam sektor minyak sawit dan hartanah.

Beliau juga merupakan Pengerusi Eksekutif bagi IOI Group iaitu syarikat yang disenaraikan dalam Bursa Saham Malaysia.

5. Teh Hong Piow

teh hong piow individu paling kaya di malaysia

Tan Sri Dato’ Seri Dr. Teh Hong Piow merupakan pengasas dan juga pengerusi bagi Syarikat Public Bank Berhad di Malaysia. Aset beliau bernilai RM20 billion meningkat sebanyak 400 juta berbanding tahun sebelumnya.

Walaupun beliau sangat kaya dan disenaraikan antara orang paling kaya di Malaysia, beliau sebenarnya dilahirkan di Singapura. Umurnya sudah meningkat 87 tahun dan masih lagi bergiat aktif dalam sektor perbankan.

4. Ananda Krishnan

ananda krishnan orang paling kaya di malaysia

Beliau antara orang yang sangat dikenali di Malaysia kerana sumbangannya dalam bahagian telekomunikasi. Aset Tan Sri T. Ananda Krishnan jatuh mendadak pada tahun 2017 jika dibandingkan dengan tahun 2016.

Aset beliau pada awalnya bernilai RM31.2 billion tapi turun kepada RM27.4 billion pada tahun 2017. Beliau amat dikenali kerana perniagaan telekomunikasi termasuk Maxis dan Astro yang berada di Malaysia.

3. Quek Leng Chan

quek leng chan individu terkaya di malaysia

Hartawan ini dilahirkan di Singapura tetapi kekayaannya di Malaysia meningkat sehingga RM28.7 billion jika dibandingkan dengan tahun sebelumnya sebanyak RM22.3 billion. Peningkatan ini menyebabkan beliau mengatasi Tan Sri Ananda Krishnan dalam senarai orang terkaya.

2. Robert Kuok

robert kuok orang terkaya di malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *