10 Jenama Kebanggaan Malaysia Yang Ramai Sangka Berasal Dari Luar.

Posted on

Namun, nasib lebih menyebelahi mereka, restoran mereka mendapat respons yang baik dari pelanggan. Dalam masa yang singkat, restoran rangkaian makanan laut ini berjaya berkembang di Asia dan Timur dengan jumlah restoran sebanyak 67 buah.

Kini restoran ini beroperasi di negara seperti Qatar, Oman, Bangladesh, Jepun, Sri Lanka, India dan juga Myanmar.

9. Golden Screen Cinemas (GSC)

golden screen cinemas gsc

Sumber Foto:gsc.com.my

Siapa yang tidak gemar menonton wayang? Rakyat Malaysia kebanyakannya memang kaki movie. Pantang ada filem terbaru sahaja, pasti GSC akan diterjah.

Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 1998 melalui gabungan 2 buah syarikat pawagam, iaitu Golden Communication Circit dan Cathay Cinemas. Pawagam ini kini diterajui oleh Koh Mei Lee sebagai Ketua Pegawai Eksekutif.

GSC merupakan sebuah syarikat rangkaian pawagam terbesar di Malaysia. Pawagam terbesar GSC yang terletak di Mid Valley Megamall mampu menempatkan 21 skrin pawagam dengan kapasiti kerusi sebanyak 2763. Pawagam yang paling besar skrinnya di Malaysia terletak di MyTOWN Cheras.

10. British India

british india

Sumber Foto:thesmartlocal.com

Jenama British India merupakan antara jenama mewah di Malaysia, yang mana ramai masyarakat Malaysia kita sangka ianya adalah jenama luar. Namun, siapa sangka syarikat ini merupakan syarikat tempatan.

British India diasaskan pada tahun 1994 oleh Pat Liew, seorang veteran dalam industriretaildengan pengalaman melebihi 35 tahun. Beliau kini merupakan CEO syarikat tersebut, dan menjadi peneraju kreatif serta penggerak utama syarikatnya itu.

Sejak penubuhannya 23 tahun lalu, beliau sangat bersemangat membina sebuah empayar fesyen bersama staf yang penuh dedikasi, yang telah melalui perit getir dengan beliau sejak awal lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *