10 Jenama Kebanggaan Malaysia Yang Ramai Sangka Berasal Dari Luar.

Posted on

Syarikat rangkaian hotel ini sebenarnya diasaskan oleh Robert Kuok pada tahun 1971. Sekiranya anda tidak kenal siapa beliau, boleh google nama beliau.

Robert Kuok merupakan manusia terkaya di Malaysia berdasarkan senarai yang dikeluarkan oleh Forbes pada tahun ini. Beliau telah memegang posisi terkaya di Malaysia selama beberapa tahun.

Berbalik kepada Shangri-La Hotels & Resorts, hotel pertama syarikat ini mula beroperasi di SIngapura pada tahun 1971. Nama Shangri-La diambil bersempena sebuah tempat mistik melalui sebuah novel iaitu Lost Horizon (oleh penulis British bernama James Hilton).

Kini syarikat ini mempunyai rangkaian hotel mewah di sekitar Asia, Timur Tengah, Kanada dan Eropah.

5. Giant Hypermarket

giant hypermarket

Sumber Foto:malaysiahotels.cc

Pasti anda pernah mendengar jenaka kanak-kanak ini, “Kenapa Nobita tidak datang ke Malaysia?” Jawapannya, “Sebab ada Giant lah.” Dari jenaka ini, pasti ramai membuat tanggapan Giant adalah dari Jepun, memandangkan ada kaitan antara watak Giant dalam kisah Doraemon yang berasal dari Jepun.

Sekiranya itu jangkaan kita, makan ia tidak tepat. Giant Hypermarket merupakan syarikat tempatan yang ditubuhkan pada tahun 1944. Ianya bermula dengan sebuah kedai runcit oleh keluarga Teng, yang kemudiannya berkembang dengan pembukaan Teng Minimarket Centre di Bangsar pada tahun 1974.

Pada tahun 1999, Dairy Farm International Holdings telah membeli 90% share daripada rangkaian hypermarket ini, dengan keluarga Teng memegang share selebihnya. Pada tahun 2003, syarikat induk ini menukar nama kepada Dairy Farm Giant Retail Sdn. Bhd.

Kini Giant merupakan salah sebuah peruncit terbesar di Malaysia, bersaing bersama Mydin dan Tesco, dengan lebih 100 cawangan di seluruh negara.

6. PREMIER Tissue

premier tissue

Sumber Foto:lazada.com.my

Siapa sangka tisu PREMIER ini produk Malaysia? Tisu ini merupakan antara produk yang berkualiti antara tisu-tisu yang terdapat di pasaran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *