10 Jenama Kebanggaan Malaysia Yang Ramai Sangka Berasal Dari Luar.

Posted on

Sejarah Gardenia bermula pada tahun 1969, apabila sebuah koperasi Amerika Syarikat iaitu International Executive Service Corporation telah menghantar seorang wakilnya bagi membuka sebuah perniagaan bakeri di Malaysia Timur (Sabah/Sarawak).

Beliau adalah Horatio Sye Slocumm yang mempunyai pengalaman selama 35 tahun dalam perniagaan bakeri di beberapa rangkaian kedai roti sewaktu beliau berada di Amerika Syarikat. Sejak dari itu, lahirlah Gardenia.

Gardenia Bakeries (KL) Sdn. Bhd. pertama kali membuat pengadunan roti pada tahun 1986. Dalam masa 4 tahun, Gardenia berjaya menguasai pasaran roti di negara ini.

Kini Gardenia telah berjaya mempelbagaikan produk bakeri berkualiti tinggi dan turut mendapat sambutan yang sangat menggalakkan dari rakyat Malaysia.

3. BONIA

bonia

Sumber Foto:bonia.com

Apabila kita mendengar jenama BONIA, kebanyakan kita pasti akan terbayang beg tangan kulit dengan hasil tangan yang halus dari Itali yang menjadi idaman ramai wanita.

BONIA sebenarnya diasaskan pada tahun 1994 oleh Chiang Sang Sem. Beliau mula terlibat dalam perniagaan berasaskan barangan kulit berskala besar ketika tinggal di Singapore.

Pakar dalam bidang barangan fesyen berasaskan kulit, BONIA mula mempelbagaikan produk lebih daripada sekadar beg tangan wanita, termasuklah kasut kulit, pakaian kulit dan aksesori kulit.

Kini BONIA menjadi pilihan golongan yang mementingkan fesyen mewah dan berjenama bukan sahaja di Malaysia, malah di rantau Asia. BONIA Corporation Berhad memiliki lebih 700 outlet kedai dan 70 butik di seluruh benua Asia.

4. Shangri-La Hotels & Resorts

shangri la hotels resorts

Sumber Foto : shangri-la.com

Nama Shangri-La sendiri tidak langsung mencerminkan produk tempatan. Namun, itulah faktanya, Shangri-La Hotels and Resort merupakan hasil buah pemikiran rakyat tempatan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *