12 Jenama Terkenal Yang Tak Banyak Orang Tau Sebenarnya Mempunyai Makna Tersendiri

Posted on

nama penuh di sebalik singkatan jenama popular 7

Jenama seperti H&M, LEGO dan IKEA semestinya sangat popular di Malaysia. Ia seperti sudah sebati dengan gaya hidup masyarakat zaman kini sehinggakan kita tidak pernah terfikir pun apa makna di sebalik nama-nama tersebut.

Ini 12 jenama popular yang sebenarnya merupakan singkatan dan kami rungkaikan bentuk namanya yang penuh, khusus untuk pembaca Iluminasi. Dalam banyak-banyak jenama ini, yang mana satu anda dah tahu nama penuhnya?

1. H&M – Hennes & Mauritz

nama penuh di sebalik singkatan jenama popular

Dalam bahasa Sweden, ‘hennes’ bermaksud kepunyaan dia (wanita) dan perkataan itulah sebenarnya digunakan untuk nama asal kedai pakaian terkenal ini. Mauritz pula adalah nama sebuah kedai yang telah dibeli oleh pengasas H&M iaitu Erling Persson. Beliau kemudian telah menggabungkan kedua-dua perkataan ini lalu lahirlah H&M.

2. LG – Lucky Goldstar

nama penuh di sebalik singkatan jenama popular 2

Syarikat ini pada asalnya diberi nama Goldstar. Perkataan ‘Lucky’ ditambah selepas penggabungan syarikat itu dengan Lucky Chemical dan LG Cable pada tahun 1995. Kemudian terhasillah LG = Lucky Goldstar.

3. FCUK – French Connection United Kingdom

nama penuh di sebalik singkatan jenama popular 3

French Connection mula menggunakan FCUK selepas mendapat idea daripada kiriman faks antara cawangan Hong Kong dan United Kingdom yang sering ditulis “FCHK to FCUK” di bahagian kepala halaman.

4. FIAT – Fabbrica Italiana Automobili Torino

nama penuh di sebalik singkatan jenama popular 4

Jenama ini merupakan akronim bagi Fabbrica Italiana Automobili Torino yang bermaksud ‘kilang kereta Itali di Turin’. Turin merupakan wilayah di mana jenama kereta ini diasaskan.

5. IBM – International Business Machines

nama penuh di sebalik singkatan jenama popular 5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *