6 Perkara Yang Dilakukan Oleh Orang Kaya Tapi Tidak Oleh Orang Biasa, No. 5 Tu Harus Kita Tiru!

Posted on

Gaji yang anda peroleh setiap bulan tidak membuatkan anda kaya, tetapi simpanan anda lah yang menentukan betapa kayanya anda. Jika gaji anda RM5,000 dan hanya menyimpan RM100 sebulan, berbanding individu bergaji RM2,500 dan mampu menyimpan RM1,000 sebulan, maka, anda lebih miskin daripada individu tersebut.

5. Tak bersara

tan sri syed mokhtar al bukhary melayu terkaya di malaysia

Sememangnya tak ada yang mampu menjadi kaya raya dengan masa yang singkat, melainkan anda melakukan scam menipu orang lain, atau menjadi pengasas dan menjual produk kosmetik atau teh kurus yang langsung tak berkesan, hanya untuk menjadi kaya raya. Orang kaya biasanya menghabiskan masa hidupnya dengan membina kekayaan dengan bersungguh-sungguh disulami dengan menyimpan.

Namun, terdapat banyak manfaat dengan tidak bersara, yang mana kebanyakannya daripada orang kaya memiliki perniagaan sendiri. Apabila anda bekerja sendiri, anda lebih semangat untuk terus bekerja ia merupakan bisnes anda. Dan jika mereka seperti ini bersara, ia pastinya membuatkan mereka berasa bosan dan tak senang duduk.

6. Beli barangan berkualiti

dato aliff syukri terlajak laris

Bukan kerana mahu berlagak dan menunjuk-nunjuk, namun orang kaya membeli barangan yang mahal dan berjenama, adalah disebabkan kualiti. Manakala orang yang tidak, biasanya akan berbelanja kepada barang yang murah, yang mana kualitinya sangat teruk.

Sebagai contoh, adalah lebih baik membeli kasut berharga RM100 dan mampu bertahan selama 3 tahun, daripada membeli kasut berharga RM20 yang hanya mampu bertahan 2 bulan. Berbelanja sedikit tidak semestinya terbaik. Ini adalah sebab mengapa orang kaya menghabiskan wang membeli barangan mahal, namun hanya barang yang diperlukan sahaja, iaitu keperluan, bukannya kehendak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *