5 Fungsi Balung Dan Gelambir Ayam Yang Kita Tak Tahu Selama Ni

Posted on

Ayam yang tidak sihat biasanya membuatkan warna gelambirnya mengecut dan pucat. Gelambir boleh menjadi penanda kepada pelbagai jenis penyakit, termasuklah luka, kulit keras, kudis, perubahan warna hitam, dan juga ketuat.

Jika terdapat ketumbuhan luar biasa atau kewujudan pada gelambir ayam, ia sepatutnya menjadi penunjuk agar ayam tersebut hari dibawa ke doktor haiwan. Ia akan memberikan kesan buruk kepada keseluruhan kawanan ayam tersebut jika tidak dirawat.

4. Pengenalan

Kajian dan eksperimen mencadangkan bahawa pengenalan antara satu sama lain bagi haiwan ini dalam kawanan mereka adalah dengan ciri-ciri wajah yang tersendiri, termasuklah gelambir dan jambul ayam yang berlainan bagi setiap ekor ayam. Jambul ayam juga berfungsi membantu fungsi memori.

5. Menarik pasangan

balung ayam juga menjadi penentu kehebatan seseekor ayam itu 92

Biasanya ayam jantan dewasa mempunyai gelambir yang lebih besar dari ayam betina. Ayam betina dewasa pula lebih tertarik pada ayam jantan yang mempunyai gelambir dengan kualiti tertentu. Bagi ayam jantan dewasa yang mempunyai gelambir yang lembik, atau hilang gelambirnya, kelihatan tidak menarik bagi ayam betina dewasa.

Menurut beberapa kajian pula, saiz jambul ayam berkait dengan jumlah hormon testosterone dalam badan ayam jantan tersebut.