14 Kompilasi Kisah Inspirasi Paling Hebat Tahun 2017, Siapa kah Inspirasi tahun 2018?

Posted on

Walaupun mendapat pelbagai kritikan daripada netizen dan golongan agama, ramai yang terkesan dengan niat murni bilal tersebut. Kata salah seorang mangsa, “Hanya Tuhan saja mampu membalas jasa warga Surau Taman Free School.” 

13. Kuan Chee Heng Bantu Orang Susah

Sumber: Lobak Merah

Nama Kuan Chee Heng atau lebih senang digelar Mr. Potato ini tidak perlu diperkenalkan lagi. Terlalu banyak jasa dan sumbangan yang telah diberikannya kepada mereka yang hidup melarat dan memerlukan bantuan.

Antaranya, beliau telah memulakan program rumah RM1 untuk membantu keluarga yang sakit dan mangsa keganasan rumah tangga. Tidak cukup dengan itu, beliau juga telah membantu seorang wanita Melayu untuk membelikan sebuah mesin basuh buat kanak-kanak Cina. Tahniah Mr. Potato kerana telah memberikan semula senyuman buat mereka yang berada dalam kesusahan!

14. Pelajar Genius Adnan Zikri

Sumber: Lobak Merah

Bagi yang masih belum mengenali Adnan Zikri, beliau telah menjadi topik perbualan hangat netizen kerana berjaya mengharumkan nama negara dengan menjadi penerima Biasiswa Rhodes, biasiswa paling berprestij dunia.

Tidak hanya bijak daripada segi akademik, Adnan juga seorang yang aktif dalam kokurikulum dan pernah meluangkan masa untuk menjalani pengajian tentang sistem zakat dan penambahbaikkanya di Malaysia. Malah, Adnan juga kini telah dilantik sebagai duta Giving What We Can, sebuah program kebajikan di universitinya.

Adakah anda terinspirasi selepas membaca kisah ini? Terus sebarkan nilai positif untuk semua dan semoga maju jaya di tahun hadapan. Selamat Tahun Baru 2018! 

 

Baca Berita Lebih:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *