14 Kompilasi Kisah Inspirasi Paling Hebat Tahun 2017, Siapa kah Inspirasi tahun 2018?

Posted on

“Akak teringin sangat jumpa Ella,” kata Nurul yang juga meminta ratu rock negara sebagai inspirasi untuknya terus cekal dalam hidup.

10. Ridzuan Puzi Atlet Kebanggaan Negara

Sumber: Lobak Merah

Dek Wan atau Ridzuan Puzi adalah antara nama atlet yang sering disebut-sebut pada tahun ini oleh kerana kejayaan dalam merangkul pingat semasa Sukan Paralimpik Rio 2016 lalu. Namun tiada siapa yang tahu kisah duka di sebalik kejayaan lelaki istimewa ini.

Disahkan menghidap cerebral palsy, Dek Wan mengalami kesukaran dalam pergerakan dan percakapan. Dia pernah dipandang rendah kerana tidak tahu mengeja namanya sendiri dan hanya pandai membuat perabot. Namun kini Dek Wan tidak lagi dipandang sebelah mata dan dia berjaya membuatkan lagu ‘Negaraku’ dimainkan di Sukan Paralimpik. Terima kasih Dek Wan! 

11. Isteri Setia Bersama Suami Ditimpa Penyakit 

Sumber: Lobak Merah

Meskipun pernah disuruh untuk bercerai, Nurr Hidayah Hassan, 29, tetap setia disisi suaminya, Hamdan Hashim yang menghidap penyakit kulit yang serius. Semuanya bermula apabila suaminya dikatakan telah tersalah makan ubat hingga menyebabkan kulitnya jadi melepuh, berdarah dan penglihatannya rosak.

Walau bagaimanapun, Hamdan kini sudah beransur pulih dan Hidayah berharap hubungan mereka kekal hingga ke akhirnya.

12. Sapno Tukijo Bantu Mangsa Banjir

Sumber: BH

Beliaulah hero yang tidak didendangkan semasa kejadian banjir besar yang menimpa Pulau Pinang baru-baru ini. Oleh kerana sikap baiknya dalam menumpangkan mangsa bukan Islam untuk tinggal dalam surau ketika banjir melanda penempatan mereka di Jalan P. Ramlee, nama Sapno menjadi sebutan ramai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *