14 Kompilasi Kisah Inspirasi Paling Hebat Tahun 2017, Siapa kah Inspirasi tahun 2018?

Posted on

Kerja sukarelawan ini diadakan untuk mencari keberkatan pada bulan Ramadan selain mereka berdua juga merancang untuk mengikuti segala program keilmuan dan tadarus al-quran di masjid-masjid yang mereka kunjungi. Syukur Alhamdulillah! 

4. Kakak Jual Nasi Lemak RM1 Dapat Sokongan Pembeli

Sumber: Lobak Merah

Seorang netizen bernama Lynn Ahmad secara kebetulan terlihat peniaga wanita bersama tiga orang anaknya dalam kepayahan menjual nasi lemak yang berharga RM1. Tersentuh dengan keadaan peniaga tersebut, dia telah memuat naik sebuah entri di Facebook untuk menggalakkan orang ramai datang membeli di kedai wanita tersebut.

Tak disangka-sangka entrinya tular dan nasi lemak RM1 mendapat sambutan hebat sehingga orang ramai beratur panjang untuk membelinya. Wah tahniah kak! 

5. Pemegang Ijazah Jadi Tukang Cuci Lepas Gagal Dapat Kerja

Sumber: Lobak Merah

Siti Nursyazalina Zailani, 26, gagal mendapat kerja selepas tamat pengajian peringkat ijazah dalam kejuruteraan bahan. Putus asa kerana asyik gagal mendapat kerja yang setaraf dengan kelulusannya, dia nekad untuk menjadi tukang cuci sejak setahun yang lalu.

Menurutnya, dia mampu mendapat pendapatan lebih kurang atau lebih daripada lepasan graduan universiti jika dia bekerja 8 jam sehari untuk 5 hari seminggu. Wow!

“Bagi saya kalau nak kerja, tak payah fikir apa orang cakap. Kita tak buat salah pun,” katanya.

6. Wanita Malaysia Digelar ‘Muslim Mother Teresa’

Sumber: Lobak Merah

Sabariah Binti Hussein, 70, telah berpindah ke Kanada 30 tahun lalu. Sejak itu, dia telah mula memasak ke masjid-masjid di Montreal dan bekerjasama dengan dua gereja dalam menyediakan masakan untuk golongan yang memerlukan tanpa mengira bangsa, agama dan jantina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *