‘Persenyawaan In-Vitro Adalah Pilihan Terakhir’- Sayu Dengar Penjelasan Izzue Islam Berkenaan Anak

Posted on

Usaha ini boleh dilakukan melalui pelbagai aspek, antaranya melalui pemakanan. Makanlah makananan sunnah, seperti kurma, madu, kismis, buah tin dan banyak lagi.

Selain itu, pasangan yang idamkan zuriat juga dianjurkan untuk mengamalkan bacaan surah Ibrahim ayat 40, surah Furqan ayat 74 dan surah al-Anbia’ setiap hari.

Selain itu, jika perlu, lakukan pemeriksaan kesihatan dan ikutlah nasihat doktor. Lakukanlah bersama-sama pasangan sebagai langkah usaha. Lalu terimalah dengan reda jika ada kekurangan pada pasangan. Penting untuk suami dan isteri sama-sama berusaha, jangan hanya sebelah pihak sahaja.
#5 – Banyakkan Berdoa Dan Bersyukur

Dengan itu, janganlah berhenti untuk mengamalkan sujud syukur atas segala rezeki-Nya selama ini.

“Bilamana kamu diberikan nikmat yang sedikit, kamu bersyukur, maka Allah akan tambahkan nikmat itu.”

Banyakkan berdoa, beristighfar dan amalan solat taubat agar diampunkan segala dosa di samping memohon kepada Allah SWT agar dikurniakan zuriat. Paling baik, mohonlah orang lain untuk sama-sama berdoa untuk kita.

Selain itu, banyakkan pujian kepada Allah SWT dan bersyukurlah dengan segala kemudahan rezeki yang Allah berikan selama ini.
#6 – Amalkan Sedekah dan Tinggalkan Larangan Allah

Banyakkanlah memberi sedekah kerana melalui sedekah dapat menyucikan jasad dan hati selain membuka seluas-luas pintu rezeki oleh Allah, bahkan InsyaAllah anda akan turut mendapat rezeki yang tidak disangka-sangka. Selain itu, rajinkan diri untuk banyak membantu orang lain dengan seikhlas hati.

Suami isteri juga mestilah sepakat untuk sama-sama meninggalkan segala amalan buruk, tinggalkan segala larangan Allah dan baiki diri dengan melakukan segala kebaikan yang diwajibkan atau dianjurkan Islam.
#7 – Rapatkan Hubungan Bersama-sama Pasangan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *