Isteri Minta Cerai Gara-Gara Permainan Video, Menyedihkan!

Posted on

Tambahnya, corak tingkah laku demikian adalah tahap kritikal yang cukup untuk menunjukkan kemerosotan ketara dalam kehidupan peribadi, keluarga, sosial, pendidikan, pekerjaan atau perkara-perkara lain yang berkaitan.

Dalam pada itu, ICD telah digunakan oleh pakar kesihataan sedunia dan berfungsi sebagai piawai antarabangsa untuk menentukan keadaan kesihatan dan penyakit.

Penggemar permainan video, Avid Sudhan Jayamohan, 29, percaya klasifikasi WHO adalah tepat kerana kekurangan tadbir urus atau disiplin boleh membawa kepada ketagihan.

“Saya diperkenalkan kepada permainan video pada usia tujuh tahun tetapi saya hanya dibenarkan bermain selama sejam, sekali atau dua kali seminggu dibawah pengawasan ibu bapa.

“Selepas menamatkan pengajian di kolej, saya mula melabur dalam hobi itu kerana ia memisahkan saya dari realiti kehidupan. Jadi saya bermain selama 12 hingga 15 jam sehari.

“Hanya dalam beberapa tahun kebelakangan ini saya mengawal diri dan kini saya hanya menghabiskan masa selama empat hingga lima kali seminggu dengan jumlah tidak melebihi 12 jam,” katanya.